Circulaire transformatie V&D gebouw

Delft

Opdrachtgever: Afstudeerproject Master Architecture TU Delft
Plaats: Delft
Omvang: 5000 m2
Functie: Wonen en winkels
Datum: 2017

Hoe kan de architect bijdragen aan een circulaire economie en een toekomstbestendige stad? Dat was de hoofdvraag van mijn afstudeerproject.

Het V&D pand in Delft was de casus voor mijn onderzoek. Het gebouw van de V&D was in zijn originele staat alleen geschikt voor één of twee grote functies. Het doel van de transformatie was het gebouw geschikt te maken voor een groter aanbod aan verschillende kleinere winkels en woningen om zo de toekomstbestendigheid van het gebouw te vergroten. Het gebouw is geschikt gemaakt voor een flexibel programma door middel van 5 bewerkingen.

Een binnenhof voor voldoende daglicht, de geveluitstraling is weer verfijnd, er zijn vloeren toegevoegd, er is een logische zone voor techniek gedefinieerd en er zijn raamopeningen gemaakt. De ontwerpkeuzes op gebied van materialisatie en detaillering zijn continue afgewogen aan de principes van een circulaire economie: waar komt het vandaan en waar gaat het naar toe? Het huidige gebouw vormt het startpunt van de architectonische uitwerking. Het metselwerk van het originele gebouw is verfijnd vormgegeven en geeft een duidelijk ritme, verticaliteit en identiteit aan het gebouw. Metselwerk werd afgewisseld met een minder aantrekkelijke witte gevelbeplating. Deze is in het ontwerp vervangen voor een gevelelement dat dezelfde verticaliteit doorzet, maar wel in zijn eigen ritme en vormentaal. Hierdoor vormt het een gepast contrast. Het metselwerk-granulaat afkomstig uit de sparingen voor ramen is hierin verwerkt wat zorgt voor een gelijke kleurtoon.

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!