Open source square

Den Bosch

Opdrachtgever: Prijsvraag JA-prijs
Plaats: Den Bosch
Functie: Ontmoeting, tentoonstelling en café
Datum: 2019

Open Source Square is het openbare plein dat voor iedereen een podium biedt. Open Source Square bestaat uit twee onderdelen. Een zone voor Augmented Reality , AR, waarin de toekomst uitgedaagd wordt, geëxperimenteerd wordt, waar geleerd wordt. Het tweede onderdeel is een treinwagon, café ’t heden, een ontmoetingsplek waar je weer met beide benen op de grond komt te staan, mensen ontmoet, discussieert over wat je gezien hebt en wat je van plan bent. Beiden worden verbonden door middel van een pad, de rode 8. Dit pad trekt de aandacht van voorbijgangers over de Onderwijsboulevard. Er is wat gaande. Bij de trein zien ze dat ze via de app experimenten en tentoonstellingen kunnen zien. Ze openen de app en er gaat een nieuwe wereld voor ze open.

Augmented Reality is vrij vertaald aangevulde realiteit. Je kijkt door je telefoon via de camera (of later je bril). Je ziet de echte wereld met daarin toegevoegde objecten. Bijvoorbeeld de Eifeltoren. De Eifeltoren is door iemand gemodelleerd en aan de app toegevoegd. Augmented Reality zorgt er voor dat je van alles kan maken zonder materiaalverbruik. Falen en weggooien is niet erg.  Studenten van de verschillende scholen in Den Bosch kunnen hierin een rol spelen. Een nieuwe vorm van stedenbouw zonder materialen te gebruiken.

In het midden van het plein staat, tegen al je herinneringen en verwachtingen in, een treinwagon. Dit refereert naar het feit dat we in de spoorzone zijn. Maar ook naar het gevoel die een stilstaande trein opwekt. Je staat stil, je kan er niets aan doen, je belt je afspraak af en je start het gesprek met de medereiziger. Via de Open Source Square app leer je mensen kennen die dezelfde experimenten interessant vinden, dezelfde brandende vraag hebben maar die je nog niet kent. Je kan hier afspreken voor een lekkere kop koffie.

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!