Bouw of verbouw
plannen?

We gaan er wat moois van maken!

Als architect ben ik er om de wensen van de opdrachtgever zo goed mogelijk te vertalen naar een ontwerp. En dat is leuk. Want daarvoor moet je elkaar goed leren kennen. Waar word je blij van? We gaan brainstormen over vragen waar je daarvoor nog niet bij stil had gestaan.

Ontwerpen is puzzelen. Hoe voeg je alle wensen samen, binnen beperkt budget of beperkte ruimte? Wat is er technisch mogelijk? Slimme ontwerpkeuzes zorgen voor een holistische oplossingen, dat is de belangrijkste meerwaarde van een architect.

Daarnaast zorg ik ook voor alle communicatie met o.a. aannemer, constructeur en omgevingsdienst, wel zo overzichtelijk! Ook dit zorgt ervoor dat het ontwerp goed aansluit op alle input van experts.

Het onwerpproces begint met een ontwerpbrainstorm. Samen gaan we 2 uurtjes schetsen aan jouw ontwerpvraag. De eerste ideeën komen op tafel en we leren elkaar kennen.

We maken waardevolle architectuur

Maar de vraag van de opdrachtgever is niet het enige wat van invloed is, architectuur is meer. Architectuur gaat over materiaalkeuze, groen, vogels, insecten, sociale interactie, geluk en gezelligheid. Het gaat over de veranderbaarheid in de toekomst, maar ook het verhaal over cultuur en geschiedenis. Het gaat ook om dat we met z’n alleen wat minder gaan verbruiken. Minder energie, maar ook minder materiaal. Duurzame architectuur, zodat we er meer van kunnen genieten.

Als architect vind ik dat het mijn verantwoordelijkheid is om deze brede thema’s mee te nemen in het ontwerp, architectuur waar je blij van wordt. Maar ik heb niet alle kennis in al deze thema’s. Daarom werk ik samen met mensen die er wel alles vanaf weten: o.a. ecologen, sociologen, ecologische bouwers en installatieadviseurs. En blijft ik zelf continue leren met cursussen zoals ”Bouwen in hout” en ”circulair ontwerpen.”

HET ONTWERPPROCES

1- Brainstorm

We beginnen met een brainstorm! Gewapend met schetsrol, stiften en post-its gaan we in 2 uur tijd samen tekenen aan een schetsontwerp. Zo heb je in een korte tijd al meer duidelijkheid over de ontwerpmogelijkheden en krijg je een idee hoe het kan worden. Daarnaast is het een mooi moment om elkaar te leren kennen. Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen opdrachtgever en architect, de brainstorm is een laagdrempelig manier om daarachter te komen. En het is vooral erg leuk!

2- Voorontwerp

In het voorontwerp worden de hoofdvormen ontworpen. We bepalen de locatie, de vorm en de globale afmetingen van alle ruimtes. Ramen en deuren worden gepositioneerd. Het ontwerp is de uitkomst van de puzzel waarin we een breed scala aan thema’s hebben behandeld. Als we tevreden zijn over de uitkomst van de puzzel gaan we door met het definitief ontwerp.

3- Definitief ontwerp

In het definitief ontwerp wordt het ontwerp in een hoger detailniveau uitgewerkt. De materialisatie, kleuren en architectonische details worden bepaald. Daarnaast wordt de constructie uitgewerkt en wordt de Omgevingsvergunning aangevraagd.

Het ontwerpproces is opgebouwd uit een reeks overlegmomenten waarin we het ontwerp bespreken. Ik begin nooit met een afgebakend programma van eisen die je als opdrachtgever al af moet hebben voordat ik begin met ontwerpen. Wensen, eisen en ideeën ontstaan door het proces heen. Wanneer er een ontwerp ligt weet je beter wat je wel en niet wil. Na een overleg verwerk ik de opgedane inzichten in het ontwerp en deze bespreken we weer in een volgend overleg. We maken er samen wat moois van!

Enthousiast? Laten we beginnen met een brainstorm!

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!