Bouw- of verbouwplannen? Laten we beginnen met een brainstorm aan jullie keukentafel!
Bouw- of verbouwplannen? Laten we beginnen met een brainstorm aan jullie keukentafel!
Bouw- of verbouwplannen? Laten we beginnen met een brainstorm aan jullie keukentafel!
Bouw- of verbouwplannen? Laten we beginnen met een brainstorm aan jullie keukentafel!
Heb jij een woning die wel wat groter mag voelen, maar geen idee hoe je dit voor elkaar kan krijgen? Wil je dat deze verbouwing voor jou van meerwaarde is, maar ook voor de natuur? Laten we dan beginnen met een brainstorm! In twee uur bespreken we je woonwensen, leggen we de pijnpunten van de plattegrond bloot, benoemen we de grote pluspunten die nog meer geaccentueerd mogen worden en tekenen we aan een schetsontwerp. De brainstorm geeft je een idee van de mogelijkheden zodat je kan beslissen of je daadwerkelijk stappen wilt zetten tot een verbouwing!
Wat kan jouw huis nog ruimtelijker maken? Vaak is er veel meer ruimte te ervaren in een woning door slim om te gaan met de indeling van de plattegrond, met name in oudere woningen. Lange gangen en grote slaapkamers zorgen ervoor dat je minder kan genieten van de vierkante meters die je bezit. Benut deze meters liever in je keuken, eet- of woonkamer, afhankelijk waar jij het meeste van houdt. Soms zie ik ook woningen zonder tuin, maar wel met een dakterras op de verdieping. Aan het dakterras grenst dan een slaapkamer. Omdat slaapkamers op de verdieping moeten? Doe eens gek en verplaats je woonkamer naar de verdieping en geniet van het mooie licht en het uitzicht.

Licht & zicht
De ruimte buiten is gratis

Efficiënte vierkantemeters
Geen hoekje onbenut laten, goed gepositioneerde
lege ruimte is ook nuttig.
lege ruimte is ook nuttig.

Focus
Op wat jij mooi vindt en maak keuzes
In de brainstorm gaan we jouw huis eens onder de loep houden. Aan de hand van de plattegrond bespreken we op een interactieve manier de mogelijkheden en schetsen we er lekker op los om jouw huis ruimtelijker te maken. We kijken vooral naar de organisatie van de plattegrond en bouwkundige aanpassingen, zoals het doorbreken van muren, vergroten van ramen, en mogelijke kleine uitbouwen. We kijken minder naar inrichting en kleuren. Daarover kan een interieurarchitect je alles vertellen. De brainstorm geeft dus nieuwe inzichten voor een eventuele verbouwing.
Ok leuk! Hoe pakken we dat aan?
STAP 1 – PLANNEN
Bel of mail me zodat we een datum en tijd in kunnen plannen. We plannen de brainstorm minimaal een week vooruit, zodat we genoeg tijd hebben om hem voor te bereiden.
STAP 2 – VOORBEREIDEN
Zodat we het meeste uit je huis en uit de brainstorm kunnen halen hebben we wat voorbereiding nodig. Stuur drie dagen van tevoren een actuele plattegrond, een ingevulde korte woonwensenvragenlijst en een filmpje van je huis op. Per mail stuur ik de benodigde informatie hierover.
STAP 3 – BRAINSTORM
Aan de slag! Ik neem voldoende schetspapier, stiften en post-its mee zodat we even 2 uur lang kunnen schetsen. We gaan eerst de breedte in om echt even out of the box te denken, maar we sluiten af door weer concreter te worden. Na de brainstorm zorg ik dat alle uitkomsten op een mooi overzicht komen te staan die ik jullie per mail op stuur.
We kunnen de brainstorm ook online houden als dat qua planning beter uitkomt. Ook hiervoor heb ik een leuke opzet zodat we er een leuke creatieve brainstorm van kunnen maken.
Het resultaat van de brainstorm is een schetsontwerp. In een schetsontwerp bedenken we een mogelijke nieuwe indeling voor je kleine woning zodat hij weer groot aanvoelt. In een schetsontwerp werken we met aannames over de constructie. Enthousiast geworden over het ontwerp en willen jullie de verbouwing daadwerkelijk uitvoeren? Dan help ik je graag met het daadwerkelijke ontwerpproces dat nodig is om het ontwerp realiseerbaar te maken binnen je budget. Voor nu kijken we naar de mogelijkheden en proberen we wat op papier te krijgen waar jullie blij van worden!
Mooi verhaal, maar heb je ook voorbeelden? Afhankelijk van de wensen en de woning zijn er verschillende dingen mogelijk. Hieronder twee voorbeelden!


Een belangrijke stap in het ruimtelijker maken van kleine huisjes is het wegnemen van onheldere vormen. De bedstede zorgt voor een onhandige vernauwing, waardoor de ruimte naast het bed niet goed functioneel is in te delen. Het nieuwe ontwerp maakt heldere ruimtes van de aanwezige vierkante meters. Licht, lucht en ruimte!


Deze woning had nog geen keuken, dus er was sowieso een grote verbouwing nodig. Maar er was in verhouding ook erg veel gang. De slaapkamer, waar je alleen maar bent als je moet slapen, had het mooiste plekje aan de buitenplaats. Terwijl de zithoek, waar je veel meer gebruik van maakt, wat weggeschoven lag. In het nieuwe ontwerp is de woning weer ruimtelijk en overzichtelijk. De slaapkamer is een bibliotheek geworden en heeft dus meer functionaliteiten dan alleen slapen. Door de bedstede die je af kan sluiten, heb je overdag niet in de gaten dat de ruimte een dubbele functie heeft.
Investering. Vaak is het een grote stap voor mensen om een architect in te schakelen voor het ontwerpen van de verbouwing. Deze brainstorm is daarom een fijne eerste stap. Voor 195 euro inclusief btw krijg je een brainstorm van twee uur waarin we samen de mogelijkheden onderzoeken en tot een eerste schetsontwerp komen. De resultaten van de brainstorm krijg je op een overzichtelijke pdf per mail toegestuurd.
Vervolgstappen? Deze brainstorm is een eerste aanzet om de mogelijkheden van je woning te ontdekken. Ben je enthousiast geworden en kan je niet wachten om het ontwerp te realiseren? Dan zal er een meer gedetailleerd ontwerpproces ingezet moeten worden zodat je dromen ook echt werkelijkheid kunnen worden. Dit kan je gelijk door een aannemer laten doen, maar het is raadzaam om het schetsontwerp eerst samen met een architect naar een hoger niveau te brengen zodat het ontwerp goed afgestemd kan worden op budget en de bouwkundige constructie van de woning. Ook kunnen dan beter ontwerpvarianten met elkaar vergeleken worden zodat je echt tot het beste ontwerp voor je woning kan komen. Hier help ik je als architect natuurlijk ook graag mee.


Het puzzelen aan kleine huisjes om ze groter te doen laten lijken, vind ik leuk. Ook omdat ik vind dat we met z’n allen wel wat kleiner mogen wonen. We staren ons blind op vierkante meters. Iedereen wil groter wonen. Maar het ruimtelijker indelen van de vierkante meters die je al hebt, biedt al heel veel uitkomst. Daarom help ik graag de mensen die te kleine woningen bezitten om hun woning om te bouwen tot een knusse oase van ruimte!
Minder energie voor
verwarming
verwarming
Het verschil tussen een klein en een groot huis verwarmen is ongeveer 700 m3 gas. Dat heeft dezelfde uitstoot als wanneer je met de auto ieder jaar naar Mongolië rijdt (7000 km).
Minder nieuwbouw
Meer ruimte voor groen
Meer ruimte voor groen
Als je de totale woningvoorraad deelt door het aantal Nederlanders heeft iedereen 50 m2 tot zijn beschikking. Dan hebben we geen nieuwe weilanden voor nieuwbouw meer nodig. Ruim zat.
Je komt vaker je huis uit!
Gezellig voor de buurt en goed voor lokale ondernemingen.
Meer argumenten horen waarom kleine huisjes geweldig zijn? Bel me!
