Ode aan de fietsenmaker
en hoe
de circulaire bouw
van hen kan leren.
…en eigenlijk de hele economie. Over het professioneel
inzetten van hergebruikte materialen.
22 oktober 2019
Ode aan de fietsenmaker en hoe
de circulaire bouw van hen kan leren.
…en eigenlijk de hele economie. Over het professioneel inzetten van hergebruikte materialen.
22 oktober 2019

De fietsenmaker is een mooi bedrijf. Ten eerste omdat ze, tenminste de fietsenmakers die ik ken, sociaal, meedenkend en gezellig zijn. Waarschijnlijk ook om de simpele reden dat je hierdoor klanten aan je bindt zodat ze terugkomen voor reparaties. Maar er is meer mooi aan de fietsenmaker.
De winkel is vaak opgedeeld in 4 delen. Nieuwe fietsen staan ruim opgesteld zoals in een showroom, in de werkplaats wordt er gesleuteld aan gebruikte fietsen, buiten staan gerepareerde gebruikte fietsen voor verkoop en in de hoek kan je onderdelen kopen. Zij sluiten gewoon hoogstpersoonlijk de fietsencirkel. Dank daarvoor! Nog mooier zou het zijn als zij er ook voor kunnen zorgen dat de afgedankte fietsen gerecycled worden en dat de fietsen die ze inkopen van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Misschien gebeurt dat ook wel, weet ik niet.
Het fietsenmakers-model, is wat mij betreft een belangrijke oplossing voor de transitie naar een circulaire economie.
Hoewel deze werkmethode erg logisch is voor de fietsenmaker, zien we dit model nauwelijks bij andere winkels. Een schoenenwinkel heeft 1 deel: een winkel waar nieuwe schoenen verkocht worden. Een bouwmarkt heeft 2 delen: een grote loods waar nieuwe bouwmaterialen en onderdelen gekocht kunnen worden. Een kringloopwinkel heeft ook maar 1 deel: een megawinkel waar alleen gebruikte spullen worden verkocht. Geen reparatie, geen updates, geen nieuwe producten om het aanbod volledig te maken.
Ik denk dat het fietsenmakers-model voor veel winkels kan gelden. Bijvoorbeeld een schoenenwinkel waar je jouw oude schoenen aan kan verkopen, die zij repareren in samenwerking met een schoenmaker en weer als nieuw verkopen in de winkel, naast de nieuwe collectie van duurzame gerecyclede materialen. Al het aanbod in de stijl waar de winkel bekend om is. Of een deurenleverancier die oude deuren uit sloopprojecten inkoopt en in zijn professionele werkplaats de deuren opschuurt, verft, eventueel verlengt om te voldoen aan nieuwe regels en als nieuw weer verkoopt samen met de deuren van duurzame gerecyclede materialen.
De rode draad
- Hergebruikte producten zijn professioneel te gebruiken als input van je businessplan. Het is zonde om ze allemaal op een hoop, onbewerkt, aan te bieden in onoverzichtelijke kringloopwinkels en loodsen voor gebruikte bouwmaterialen.
- Gebruikte meubels naar de meubelmaker, gebruikte kleren naar de kledingwinkel, gebruikte deuren naar de deurenwinkel. Of online naar deuren.nl, ook prima. Zij zorgen voor specialistische kennis om de producten weer als nieuw aan te bieden. Of ze concluderen dat het product echt is afgeschreven en zorgen voor een correcte wijze van recycling.
- Richt een goede werkplaats in om de productieprocessen vanuit een bestaand product efficiënt en grootschalig in te richten. Leid goede vakmensen op.
- Naast de reparaties die je uitvoert en het aanbod van tweedehands producten, bied je ook nieuwe producten en onderdelen aan van duurzame gerecyclede materialen. Zodat het aanbod dekkend is voor de consument.
Het fietsenmakers-model in de bouw
En waarom schrijf ik dit als architect? Ik wil mijn gebouwen uit ‘tweedehands fietsen’ opbouwen. Gebruikte materialen die weer tiptop in orde zijn gemaakt door de expert. Nu is het toepassen van gebruikte materialen omslachtig en moet je er naar speuren (wordt wel steeds makkelijker via Marktplaats-achtige platforms). Om er vervolgens zelf een manier voor te vinden hoe je de materialen weer bewerkt en toepast. Dat klinkt alleen al duur! Want je bent heel specifiek werk aan het doen wat alleen voor dat specifieke project geldt en je bent er niet eens in gespecialiseerd.
Om het inzetten van gebruikte bouwmaterialen haalbaar te maken, hebben we meer ‘fietsenmakers’ nodig. De sloopbedrijven die gebouwen demonteren kunnen de geoogste materialen dan doorverkopen aan de producenten van ramen, deuren, gevelbekleding en tapijttegels. Zij voegen weer waarde toe door ze schoon te maken of aan te passen en verkopen de producten weer als nieuw.
Bij welke leveranciers kan ik terecht als ik tweedehands ‘nieuwe’ bouwmaterialen wil? En ik wil bij jullie ook nieuw (gerecycled) kunnen kopen als het tweedehandsaanbod niet dekkend is. Al zal ik niet kieskeurig zijn en is er genoeg ruimte in mijn ontwerp om de ramen nog te vergroten of te verkleinen naar gelang het aanbod.