JAARVERSLAG #1

‘Ik zie wel waar het schip strandt, dan zorg ik er zelf wel voor dat het een mooi strand wordt’

Een jaar geleden schreef ik mezelf in bij de KvK. Ik had geen behoefte om mij weer te verbinden aan een werkgever. Ik ben een denker en een doener. Ik bedenk iets en dat wil ik werkelijkheid maken. Ik vraag me af en ik verwonder. Een mooiere wereld, duurzamer, gezelliger.

Er was nog geen plan; ik gunde mezelf een jaar om dat plan te gaan ontdekken. RETHINKING ARCHITECTURE luidde de slogan voor dat eerste jaar.

17 april 2020

Afgelopen jaar – RETHINKING ARCHITECTURE

Om te beginnen met de cijfertjes, het eerste jaar is met mooie zwarte cijfers afgesloten. Ook zeker niet onbelangrijk. Maar nog veel belangrijker, ik heb veel geleerd. Ik heb de tijd genomen om nieuwe expertises te leren kennen. Want architectuur is een mooi vak. Een vak waar heel veel expertises in samenkomen. Ik had al geleerd over de installatie-adviseur, de aannemer en de overheid. Maar ik had nog vrij weinig kaas gegeten van de visie op de bebouwde omgeving van de ecologen, de slopers en de sociologen. Ik vond niet dat ik nog meer gebouwen op deze aarde kon zetten als ik niet meer kennis had van onder andere deze expertises. Ik ging met ze in gesprek en leerde van ze. Hoe kan ik hun kennis in mijn architectuur verweven? Ik heb aan tafel gezeten met een professor van de afdeling Resources & Recycling van de faculteit Civiele Techniek aan de TU Delft en met twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit over de waarde van groen in de stad en in gebouwen. Wat een kennis hebben zij in huis, die zo belangrijk is voor het product dat architecten maken. Ik heb met duurzame ontwikkelaars gesproken over hun missie, visie en aanpak, van slopers geleerd hoe ik mijn ontwerpen kan aanpassen voor een betere hergebruik en recycling van materialen en met collega-architecten eindeloos gefilosofeerd over de rol die wij hebben als architect. Ook heb ik vele lezingen bijgewoond over open bouwen, circulair ontwerpen, de groene stad en de architect als ontwikkelaar.

Deze gesprekken zette mij aan het denken over hoe ik als architect wil functioneren en waar mijn product, het gebouw, aan moet bijdragen. Hierover heb ik 4 blogs geschreven afgelopen jaar.

Qua lopende projecten bleef het dit eerste jaar nog even rustig. Hoewel dat niet per se de bedoeling was, was het ook zeker niet erg. Ik nam de tijd om alles even goed te heroverwegen, voordat de waan van de dag het weer zou overnemen. Projecten waar ik afgelopen jaar met veel plezier aan werkte waren: meedenken in de circulaire ontwikkelingen in Delft-Zuid, Tender Remonstrantse Kerk Delft, ’t Hardjesveld, Delftse Pareltjes en CIRCO-trainingen geven. Er was genoeg te doen.

Na een jaar kijk ik anders naar architectuur en het vak architect. Architectuur is mooi omdat het met zo veel verschillende maatschappelijke thema’s te maken heeft, die we niet kunnen negeren. Architectuur is onderdeel van het complexe culturele ecosysteem en gaat verbindingen aan met sociale cohesie, gezondheid, flora, fauna, materialenkringloop, cultuur en geluk. Als architect dien je breed geschoold te zijn en kennis te hebben van al deze thema’s, maar je moet vooral een breed netwerk hebben van experts die je kan inschakelen. Hoe je deze thema’s precies vormgeeft, moet duurzaam zijn. En duurzaamheid is complex. De oplossing is nooit hetzelfde en daarom is duurzaamheid weerbaar. Het vraagt kennis en kunde om hier maatwerk voor te ontwerpen.

 

Aankomende jaar – WAARDEVOLLE ARCHITECTUUR

De slogan van aankomend jaar wordt WAARDEVOLLE ARCHITECTUUR. Ieder gebouw dient van waarde te zijn voor verschillende thema’s. Het is niet alleen waardevol voor een veilig dak boven het hoofd, het is ook waardevol voor een aangenaam stadsklimaat en droge voeten. Het is niet alleen voor de bewoner een waardevolle plek, maar ook voor de vogels en insecten. Het is niet alleen waardevol voor nu, maar het heeft ook waarde voor de toekomst.

Architectuur houdt niet op bij de buitengevel. Het is een interactie met de straat, met de stad, met de natuur en met de mensen om je heen. Losse gebouwen ontwerpen beperkt je in het aangaan van deze interacties. Een gebouw is een onderdeel van een systeem.  Vele duurzaamheidsinvesteringen zijn pas interessant bij een groter systeem, zoals een straat of een wijk. Denk aan een buurtbatterij, gedeelde auto’s, gedeelde ruimtes, vergroenen van de openbare ruimte, sociale duurzaamheid, etc.

Dit jaar ga ik mij verdiepen in de mogelijkheden om een bestaande straat/ een rijtje/ een hofje/ een flat samen met alle eigenaren waardevoller te maken. Waardevoller qua sociale cohesie, flora, fauna, materialen, energetisch en economisch. Samen krijg je meer voor elkaar. Samen de stad stap voor stap mooier maken.

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!