Omdat het mooier kan – Wonen is leven en gaat over zo veel meer dan alleen vierkante meters woning. In Ecodorp Oosthem willen we een ‘nieuwe’ vorm van wonen realiseren waar we gewoon blij van worden! Met elkaar, karaktervol en duurzaam over de volle breedte. Samen gebouwd en beheerd door de bewoners zelf.

Transformatie Friese boerderij tot ecodorp – We brengen weer nieuw leven in het platteland! De leegstaande biologische melkveeboerderij verandert stap voor stap in een ecodorp. De huidige woning wordt gesplitst tot twee woningen, in de ligboxenstal worden 8 woningen gebouwd en achter op het erf worden 6 nieuwe woningen gebouwd. In de oude stal komen gemeenschappelijke ruimtes en het erf wordt vergroend tot gezamenlijke tuin. De woningen worden bescheiden qua oppervlak, ongeveer 75 m2, en hebben een kleine privé tuin. Daarnaast zijn er gedeelde voorzieningen zoals (speel)tuin, logeerkamer, studeerkamer, wasruimte en praktijkruimte.

Handjes uit de mouwen, we zijn een boerderij 2.0  – Dat het melkveebedrijf er mee gaat stoppen, betekent niet dat we geen boerderijen meer nodig hebben. Graag combineren we wonen met landbouw in Ecodorp Oosthem. We gaan onderzoeken of op dit land voedsel verbouwd kan worden op een biologisch dynamische manier, waarin veel diversiteit aan voedsel een plek gaat krijgen. Of is het mogelijk om biobased bouwmaterialen te verbouwen zoals vlas of hennep? Naast het erf is er 5 ha in eigendom om voedsel te verbouwen. Daarnaast kunnen we onderzoeken of het mogelijk is om extra land te pachten. In plaats van één boer, zijn hier minimaal 16 boeren. Waarvan 1 boer de kennis, expertise en leiding neemt. Je kan hier parttime boer zijn naast je (saaie 😉 ) baan. Misschien kunnen we wel aansluiten op het herenboeren concept!

Proeftuin voor off-grid voorzieningen. Niet alleen duurzaam gebouwd, ook duurzaam in gebruik. Alles wat we tijdens het wonen nodig hebben, willen we op een verantwoorde manier realiseren. Regenwater opvangen voor wasmachine en wc, rioolwater op het erf op natuurlijke wijze zuiveren, groente- en tuin afval composteren en weer gebruiken op het land, warmte uit de aarde benutten, zout-batterijen voor opslag energie, basalt batterijen voor opslag warmte… We passen technieken toe die elders al gebruikt worden en we bieden ruimte aan nieuwe technieken die nog moeten groeien. 

Met elkaar, de Mienskip komt hier helemaal tot z’n recht – Er komen verschillende woningen die voor verschillende mensen fijn zijn om in te wonen: voor ouderen, voor starters en voor gezinnen. Een mooie mix die elkaar kan helpen! Samen met de groep die hier wilt gaan wonen gaan we de plannen ontwikkelen. De een zal hier meer in willen bijdragen dan de ander. Maar de ander kan bijvoorbeeld energie steken in het uitwerken van het voedselbos, of het bijhouden van de social media, of de gezellige teamuitjes organiseren. Hoe we de eigendomsvorm precies gaan inrichten zal nog uitgezocht worden, een wooncoöperatie in combinatie met vrijcoop is in ieder geval een optie die we willen uitzoeken.

Gezond en waardevol – We bouwen biobased en circulair omdat we er beter van worden met elkaar, nu en in de toekomst. Dat is gewoon logisch.  De constructie en fundering gaan lang mee en zitten degelijk in elkaar. Alles wat daarbinnen gebeurt is aanpasbaar. Materialen die we gebruiken zijn biobased of goed recyclebaar. Daar waar dat mogelijk is, maken we gebruik van tweedehands bouwmaterialen. Deze gebruikte materialen kunnen makkelijk op het erf opgeslagen worden en eventueel bewerkt worden. De woningen zijn niet groot, maar wel ruimtelijk. Er is veel uitzicht en groen.  Het binnenklimaat is gezond door de gebruikte natuurlijke materialen, en door het goede klimaatsysteem.

Duurzaam woonconcept, klaar om op te schalen –  Deze vorm van wonen heeft wat ons betreft heel veel positieve effecten op het woonlandschap. Om er een mooi project van te kunnen maken, leren wij van reeds gerealiseerde projecten, zoals bijvoorbeeld Ecodorp Boekel. Wanneer wij weer verder zijn in het proces, kunnen andere projecten weer van ons leren. Zou het niet mooi zijn als deze vorm van wonen een groter deel van het woningaanbod representeert? Gewoon omdat we hier blijer van worden!

Planning. Momenteel zitten we in de initiatieffase. We leggen contacten met gemeente en andere geïnteresseerden zodat we het plan werkelijkheid kunnen maken! Mail naar ecodorpoosthem@gmail.com als u interesse heeft om hier te wonen, of op een andere manier graag betrokken bent bij dit plan. Dan maken we er samen wat moois van!

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!