Omdat het mooier kan – Wonen is leven en gaat over zo veel meer dan alleen vierkante meters woning. Met De Nije Mienskip willen we een ‘nieuwe’ vorm van wonen realiseren waar we gewoon blij van worden! Met elkaar, karaktervol en duurzaam over de volle breedte. Samen met groepen mensen gaan we in Fryslân bouwen aan hun eigen Nije Mienskip, in de vorm die bij hen past.

Er is momenteel een grote vraag naar woningen en om een antwoord te bieden op deze vraag wordt er heel veel nieuwbouw gebouwd: grote kasten van huizen met een schutting er omheen. Hiermee lossen we de vierkante meters op*, maar laten we heel veel andere vraagstukken liggen. Met de Nije Mienskip geven we aandacht aan veel meer verschillende onderwerpen. We gaan voor gezelligheid, ecologische materialen, gezondheid, flexibel naar de toekomst maar ook een lange levensduur, verrijking voor flora en fauna, een onsje minder, betaalbaar, karaktervol, klimaatadaptief en bedrijvigheid. Hoe we dat doen? Samen!

*Of hadden we misschien toch al genoeg m2 gebouw, en lost massale nieuwbouw dus bijna niets op?

Wat is de Nije Mienskip? De Nije Mienskip is een nieuwe vorm van wonen. Nu kan je een huis kopen of huren. Met De Nije Mienskip zitten we daar ongeveer tussenin. Als groep richt je een wooncoöperatie op. Samen ontwikkelen jullie jullie ideale woningen. Als individu huur je van de wooncoöperatie waar je zelf ook mede-eigenaar van bent. Een andere term die je hiervoor tegenkomt is Community Land Trust (CLT).

Je woont samen op een erf, maar iedereen heeft wel zijn eigen woning. Enkele zaken kunnen gedeeld worden zoals bijvoorbeeld een schuur en een logeerkamer. De groepsgrootte kan variëren van  2 huishoudens tot wel 40 of meer.

  • Gewoon omdat een goede buur beter is dan een verre vriend.
  • Omdat je met elkaar een degelijker en duurzamer systeem voor water, elektra en warmte kan aanleggen en onderhouden in plaats van ieder voor zich.
  • Omdat je met elkaar meer kennis en kunde hebt in realisatie&onderhoud en je door de grotere omvang van het project ook een betere prijs kan krijgen.
  • Omdat jij beter weet hoe jij wilt leven dan een projectontwikkelaar.
  • Een plek waar je net wat kleiner woont, maar veel meer ruimte ervaart.

Binnenkort wordt de website verder gevuld!

Vast meer weten? Neem contact op!

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!