Bouwen zonder stenen

Soda-fabriek Schiedam

Opdrachtgever: Masterproject Architecture TU Delft
Plaats: Schiedam
Omvang: 200 m2
Functie: Hotel en restaurant
Datum: 2015

De kracht van dit ontwerp zit hem in het weghalen. Kwaliteit toevoegen door te focussen op wat het gebouw zo bijzonder maakt.

Het gebouw ligt in Schiedam aan de Schie. Het was een oud pakhuis en fabriek voor soda (19e eeuw). Nu verlaten en vervallen. In mijn ontwerp heb ik een restaurant en hotel in het gebouw ondergebracht.

Wat maakt het gebouw bijzonder? Het ligt aan de Schie. Daar is het gebouw ook op georiënteerd. Grote deuren op iedere verdieping en een katrol zorgden ervoor dat alle goederen van de boot naar de juiste plek getakeld konden worden. Binnen is een indrukwekkende houten constructie die de gammele vloeren op zijn plek houdt.

Maar er is veel veranderd. Ondertussen bereiken we het gebouw niet meer via het water, waardoor je nooit de voorkant zal zien. De grote deuren voor goederen staan er troosteloos bij, de staat van het gebouw is zorgelijk en het oude gebouw is ingepakt tussen verschillende schuren die op goedkope manier zijn gebouwd.

In het ontwerp zijn alle loodsen verwijderd waardoor het gebouw weer lucht krijgt (1). Het gebouw zelf is ook gehalveerd (2). Hierdoor is er minder gebouw om te moeten restaureren en komt er meer licht binnen via de nieuwe glazen gevel die een gepast contrast vormt met het oude gebouw. Een terras over het water zorgt ervoor dat de voorkant weer zichtbaar wordt (3). Een nieuwe lift, die in een glazen uitbouw is geplaatst, zorgt ervoor dat de vrachtdeuren weer in ere hersteld worden (4). Binnen zijn er meer vloeren weggehaald dan behouden. De houten constructie van vier verdiepingen wordt daardoor in één beeld gevangen en zorgt, mede door de verfijnde wijze van verlichten, voor een unieke ervaring.

Contact Us

Vragen of ideeën? Ik hoor graag van u!